Nelliesmamma

Direktlänk till inlägg 3 juli 2011

En lat söndag är till ända!

Av nelliesmamma - 3 juli 2011 20:04


Alltså jag jobbade igår, både på TOOLS och på trafikskolan... Men idag hade jag inget inbokat, FÖRUTOM ett kalas som Nellie skulle på!


Jag köpte ett "hello kitty"badlakan och ett par" hello kitty"armpuffar, något som NELLIE gärna hade velat ha. Hahaha, jag köpte badlakanet till Nellie med, men armpuffar har hon TRE par, så det fick vara den här gången. Men jag hittade en "hello kitty"baddräkt såatteeeehhh.....


Annars har jag tvättat några maskiner tvätt, fixat lite av disken, verkat mina småpållar och borstat min stora stiliga Atlas.... NU ska jag mejla in min tidrapport till TOOLS!! Annars får jag ett sms om att jag glömt! SKITDÅLIGT av mej att hela tiden slarva med det!!


Här kommer förresten en lektion i Svenska. Snott från vän på Fejjan:


Vanliga språkfel #1: De, dem och dom. 
 
Först ut av de vanliga språkfelen i det svenska språket är de, dem och dom, tre ord som ofta förväxlas. Dem orkar inte läsa längre, för dem får ont i ögonen. Ja, det gör ont att se sådana kontruktioner i annars välskrivna texter - närapå så ont att det talspråkliga dom är att föredra. Men vad är det då för skillnad mellan de, dem och dom? Och när ska man använda vad? 


De är ett pronomen i tredje person plural, grundform. 


De såg mig. 
Talspråk: Dom såg mig (mej). 
Det vill säga, de fungerar som subjekt i meningen; det är de som gör något i meningen, som agerar i meningen. 


Dem är ett pronomen i tredje person plural, objektsform. 


Jag såg dem. 
Talspråk: Jag såg dom. 
Det vill säga, dem fungerar som objekt i meningen; det är dem som utsätts för subjektets agerande, dem är passivt i meningen. 
Alltså: Jag såg dem och de såg mig. 
Inte: Jag såg dem och dem såg mig. 
Inte: Jag såg de och de såg mig. 
Möjligen (endast talspråk): Jag såg dom och dom såg mig. 

Dom är alltså endast talspråk (även om en del använder det även i skrift), och kan användas istället för både de och dem. Är man osäker kan man alltså ta det säkra före det osäkra och använda (dock helst inte i skrift) det talspråkliga dom, visserligen på bekostnad av stil men åtminstone hyfsat grammatiskt korrekt. Men snälla. Försök iallafall inse att det är en skillnad mellan subjektet och objektet i en mening, och anpassa pronomina därefter.


....

 
ANNONS
 
Ingen bild

Nilla

3 juli 2011 20:27

Tack jag känner som oftast att det knyter sig i mig när jag läser något som "dem tycker...".

 
Ingen bild

mamma

3 juli 2011 21:41

Jaa och särskilt smålänningar och blekingar använder ofta "dem" på fel plats har jag sett..

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av nelliesmamma - 24 september 2018 15:56

Nollvisionen, men när? Karlskrona 24/9 2018 Nedan kommer relevanta klipp från en debattskrift gjord av Magnus Andersson på Cajoma Consulting i Uppsala år 2003 (Nollvision eller nollillusion, Uppsala 2003) En sammanfattning av nollvisionen ...

Av nelliesmamma - 22 september 2018 16:56

I flera dagar har jag haft funderingar på om jag skulle tävla alls. Jag har inte känt mig pepp. Atlas har känts avig och inte alls på G. Sen funderade jag på om jag skulle stryka mej i Trail och bara rida de andra grenarna. Hur det slutade? ...

Av nelliesmamma - 20 juni 2018 20:25

Ibland gör man bort sig riktigt ordentligt utan att ens veta om det. Jag gjorde det när jag var på hoppträning för Madde förra veckan. Fast den HÄR historien började egentligen för över ett år sen när Atlas kom på (just hos Madde) att han kan s...

Av nelliesmamma - 6 juni 2018 22:44

När jag var 23 år så arbetade jag inom hemtjänsten. Det fanns MÅNGA guldkorn där, både bland ?di gamle? och bland personalen. Det var en gammal dam som jag minns särskilt väl. Hon hetta Stina och var 84 år gammal. Hon var väldigt dement och sus...

Av nelliesmamma - 30 april 2018 12:31


  Jag har ett långsiktigt mål med Atlas och min träning. Det är att kunna genomföra ett Western Riding-mönster utan att bli DQ.   Det svåra där är att mönstret innehåller uppemot 10 galoppombyten på de svåra varianterna.    Hela förra året ...

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4
5
6
7
8 9 10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Nelliesmammas gästbok

Följ bloggen

Följ Nelliesmamma med Blogkeen
Följ Nelliesmamma med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se